Varför lufta vin?

Malin Rhodin är en av Grapevines sommelierer. Ett av hennes experttips är att lufta vinet för att få fram den ultimata smaken. 

Alla viner vinn er på luftning, även boxviner och vita viner. Äldre viner ska dock dekanteras istället för att luftas.

Vad händer när man luftar vin?
– När det tillförs luft till ett vin påbörjas en oxidering som gör att oönskade dofter, som exempelvis svavel, dunstar bort. Men framför allt öppnas vinet upp så aromer kan frigöras.

Vin till marulk?

Hej! Jag gillar era recept och blir riktigt inspirerad varje gång ett nytt nummer  av tidningen Grapevine landar i brevlådan. Nu till min fråga. Jag har hittat ett recept med marulk, jordärtskockspuré och kantareller som skulle passa bra vid finare middagsbjudningar. Därför undrar jag vilket vin som passar bäst till marulk? Borde jag välja ett vitt vin som är lite fylligare eftersom fisken i sig är

Torrt, smakfullt vin till räkor?

Hej! Jag bor på västkusten och äter ofta färska räkor, men saknar ett riktigt gott vin att dricka till. Jag gillar inte vita viner med för mycket ”smörighet”. Har ni något tips på ett runt och fylligt vitt vin runt hundralappen, som samtidigt är torrt och utan ekfatstoner?

Marianne Oskarsson, Onsala

Hur länge kan man spara en öppnad flaska vin?

Svar: När vinet kommer i kontakt med för mycket syre så oxiderar vinet. Det är det som händer om du sparar en öppen flaska vin för länge. Men om du håller flaskan väl försluten och i kylskåp så kan det oftast hålla sig upp till en vecka. Det gäller båda röda och vita viner på flaska. Ju mer vin som finns i flaskan, desto längre håller det. 

Vad betyder korkskadat?

Svar: Korkskadat innebär att korken är smittad av en särskild bakterie som gör att vinet får en doft som kan liknas vid en fuktig källare eller mögel. Cirka 3 procent av allt vin med naturkork blir korkskadat. Misstänker du att ditt vin är korkskadat kan du ta med dig vinet och gå till butiken där du köpte det, och få pengarna tillbaka (en del av vinet bör då finnas kvar i flaskan). Korkdefekten försvinner tyvärr inte med luftning av vinet, utan brukar istället bli ännu tydligare när flaskan stått öppen ett tag.

Vad är egentligen tanniner?

Svar: Tanniner är ett ämne i vinet som i normala fall kommer från vindruvans skal. Tanniner kallas även för garvsyra och är det som ger vinet dess strävhet. Tanninerna kan även komma från stjälkarna eller kärnorna och smaken blir då mer bitter än sträv. Tanniner ger vinet komplexitet, förstärker smakaromer och bidrar med lagringspotential. Att olika viner har olika mycket tannin beror ofta på tjockleken på druvans skal. 

Vin till rökt lax?

Hej sommeliern!

Jag har precis inhandlat en röklåda till sommarens alla middagar i trädgården. Premiärrätten kommer att bli varmrökt lax med pressad potatis och en kall romsås. Men nu kommer frågan till er; vad bör jag välja för vin till rök lax? 

Ulf Karlsson, Helsingborg.

Mer på grapevine.se

Världsmästaren Dosa Ivanov är "Bartender of the year"

Nyligen avgjordes den prestigefyllda tävlingen "Bartender of The Year" i World Cocktail Championships. Som värdig vinnare utsågs Dosa Ivanov , Bar Supervisor på Clarion Post Hotel i Göteborg. Läs vår intervju med världsmästaren.

Grönsakshandlarens pizza

Vegetarisk pizza där grönsakerna ger smak i stället för den vanliga tomatsåsen. Färdiga pizzabottnar är en smidig lösning.