Auberginegryta

Antal 
4

En fantastisk gryträtt på lamm, fullproppad med kryddiga smaker. Receptet är hämtat ur persiska restaurangen Shahrzads kokbok Mammas persiska kök.

Recept: Shahrzads kokbok
Utskrift
Ingredienser

1 kg auberginer
Salt och olja
2-3 dl gula eller röda linser
3 gula lökar
Ca 1 kg grytbitar av lamm
2 tsk gurkmeja
500 g färska tomater (eller 1 burk skalade tomater)
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
Salt och grovmalen svartpeppar
1 bit färsk chilipeppar eller 1 tsk chilipulver
3-4 torkade limefrukter
saft av 2-3 färska lime

Gör så här
  1. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor på längden, som skosulor. Strö salt på ena sidan och låt dem stå och dra ca 30 minuter. Skaka av saltet och torka av vätska på ytan. Bryn aubergineskivorna på båda sidor i olja i en stor panna. Ställ dem åt sidan.
  2. Lägg linserna i blöt i kallt vatten.
  3. Skär köttet i lagom stora munsbitar och skala och hacka löken. Bryn köttet runt om i het olja i en gryta; vänd med en stekspade. Lägg i löken att steka med under omrörning. Minska värmen, strö över gurkmeja och lägg i tomaterna, som skurits i mindre bitar. Rör i tomatpuré, lägg i en bit chili, torkad lime och häll på vatten så det står knappt kant i kant med kött och lök. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka under lock ca 40 minuter tills köttet är knappt mört. Lägg i de avrunna linserna efter halva koktiden.
  4. Efter 40 minuter lägger man i auberinerna. Dela aubergineskivorna i halva delar och lägg ner i grytan. Späd ev. med lite vatten.
  5. Krydda med salt och peppar och låt grytan småkoka ytterligare ca 10 minuter. Pressa över lime.
  6. Servera med ris med berberisbär, saffran och hackade pistagenötter och mandlar.

Mer på grapevine.se

Lakrits och vin, javisst!

Från början var hon inget lakritsfreak. Men när Elisabeth Johansson smakade på lakritsgranulat första gången var hon såld. 13 år senare är hon något av en expert på den svarta roten och har fått smeknamnet Lakritsdrottningen. Text: Jessica Johansson Foto: Helén Pe Elisabeth Johansson Gör: Kock,

Fluffigt och aromatiska bröd

Ett härligt bröd signerat kändisbagaren Sèbastien Boudet. Brödet passar utmärkt till sallader, omeletter, men är också gott att använda till att suga upp såsen till gäddquenellerna.