Grillad lammentrecôte med lättstuvad spetskål

Tid 
30 Minuter
Antal 
4 personer

Kål i alla dess former är inte bara trendigt, det är fantastiskt gott också. Särskilt när den stuvas lätt och serveras ljummen till en bit grillat lamm!

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

600-700 g lammentrecôte

750 g kål, gärna spetskål
50 g smör
1 dl mjöl
3 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
2 dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
0,5 dl finhackad dill
lite olivolja

Gör så här

Lättstuvad spetskål:

1. Skär kålen i grova bitar, koka den i några minuter med salt.

2. Häll av vattnet och låt kålen rinna av i ett durkslag.

3. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och blanda till en smet.

4. Häll på mjölken och grädden. Låt detta småputtra i ca 10 min tills stuvningen har tjocknat.

5. Tillsätt yoghurt, salt och peppar. Lägg sist i spetskål och dill.

Lammentrecôte:

1. Grilla på medelhög värme i ca 3 minuter per sida.

2. Krydda med salt och peppar.

Mer på grapevine.se

Värdet av avfall

I skolan fick jag lära mig att all materia är beständig. Ingenting försvinner. Inte heller avfall. Numera pratas det på hållbarhetsspråk om cirkulär ekonomi: att skapa produkter som inte ger något avfall utan istället skapar ”råvaror” till nästa process. Och nästa.

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2009

Årgångschampagne till ett unikt pris

Bondbönsbruschetta med minimozzarella

Otroligt goda att mumsa på till ett glas vin.