Kalaspaté med lingon- & pepparrotsspetsad rödlöksmarmelad

Genom att låta löken mjukna sakta i pannan lockar man fram söta toner som passar perfekt i en marmelad. Förutom till paté passar marmeladen till grillat kött och kraftiga franska ostar.

Recept: Anette Rosvall Bild: Mattias Södermark
Utskrift
Ingredienser

200 g kycklinglever
100 g bacon eller sidfläsk
250 g lammfärs
250 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor
färsk timjan, några kvistar
lite smör till stekning
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl crème fraiche
salt och svartpeppar

Rödlöksmarmelad
4 msk matolja
1 msk timjan, torkad
8 rödlökar, fint skivade
2 msk strösocker
2 msk balsamvinäger
2 dl rödvin
salt och svartpeppar
1 dl syrlig lingonsylt
2 cm pepparrot, riven

Till servering
Cornichongurkor och smörstekt mörkt bröd

Gör så här
  1. Skär kycklinglever och bacon i bitar och fräs i smör tillsammans med färsen. Köttet ska få en fin stekyta, så stek lite åt gången. Tillsätt finhackad vitlök och kryddor, vänd även ner vetemjöl och crème fraiche.
  2. Rör ner äggen i den ljumna färsen till en smet. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll smeten i en 1,5 liters smord brödform. Ställ formen i vattenbad i ugnen och baka på 150° i ca 1,5 tim.
  4. Täck patén med plastfolie och ställ en tyngd på den, t ex ett mjölkpaket. Låt stå kallt i minst 2 tim.
  5. Gör under tiden marmeladen. Lägg löken i en panna och stek försiktigt tills den blir mjuk, inte fräst. Rör ner timjan, socker, balsamvinäger och vin. Låt puttra tills du har en marmelad. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner lingon och pepparrot.

Mer på grapevine.se

PIZZA PÅ DANTES VIS

Dante Zia är ingenjörsstudenten som jobbar extra som tv-kock. När han har en stund över lagar han gärna pizza hemma i studentkollektivet i Lund, helst med ingredienser från den skånska myllan och med inspiration från sina italienska rötter. Dant Zia stökar runt i köket i studentkollektivet i Lund.

Tommasi Le Volpare Soave

Torr och fruktig Soave till skaldjur

Meadowsweet

Den här sommarfräscha drinken med flädersaft, citron och prosecco går snabbt att svänga ihop. Perfekt fördrink som garanterat kommer att göra succé hos gästerna.