Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander

Lammstek med rostade mandlar och färsk koriander, serveras till röda smakrika viner.

Utskrift
Ingredienser
6 portioner
 
1 kg hel lammbog med ben
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 tsk malen kanel
2 tsk spiskummin
½ tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
½ g saffran (1 kuvert)
1 krm cayennepeppar
5 msk olivolja
5 msk vatten
75 g smör + drygt 1 msk att bryna köttet
salt
3 msk hackad färsk koriander
150 g hela skalade mandlar
Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda lök, vitlök, kryddor, salt, olja och vatten. Häll hälften av blandningen i en ugnssäker form som rymmer lammet.
  3. Smält en matsked smör i en stekpanna och stek på hög värme tills köttet är brynt runt om.
  4. Lägg köttet i formen. Gnid in lammet med resten av blandningen och bred på smör.
  5. Häll på vatten så att det når halvvägs upp på köttet. Lägg på aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ungefär 2 timmar eller tills lammet är så mört att köttet lossar från benet.
  6. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i de skalade mandlarna. Stek tills mandlarna får en gyllene färg, 1–2 minuter. Var försiktigt så att du inte bränner dem. 
  7. Lyft ur mandlarna och lägg dem på en tallrik täckt med hushållspapper så att oljan absorberas.
  8. Ta sedan bort folien och låt köttet grillas tills det blir gyllenbrunt och knaprigt.
  9. Rör ner hackad koriander i skyn innan servering.
  10. Placera köttet mitt på ett stort serveringsfat och toppa med mandlarna.

Mer på grapevine.se

Besök Tommasi-spa!

Kurorten Sätra Brunn är en bildskön oas med anor från 1700-talet. Hit finns det skäl för mat- och vinvänner att vallfärda. Här är Tommasi kung både i spa och i glas, och man erbjuder som enda spa i landet behandlingar med produkter gjorda på Tommasis viner. Tystnaden är slående. Det är nästan så

Kyrö Gin

Vinnare av 2015 års Gin & Tonic på IWSC 2015!

Charkis

En ljuvlig smörgåstårta där olika sorters kallskuret får sällskap av en rödbetskräm med tryffel. Perfekt att till exempel servera på mottagningar och större fester.