Örtig lammstek serverad med potatis- och olivsallad och grön kapriskräm

Antal 
4 personer

Härlig lammstek i ugn med klassisk rosmarin kryddning.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 1 kg lammstek (med ben)

250 g gula cocktailtomater
4 tsk kapris
1 dl blandade oliver
8-10 medelstora fasta potatisar
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka persilja
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
salt & peppar
1 vitlök
1 morot

Gör så här

Lammstek:

1. Lägg fram lammet 1 timme före tillagning, så att det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Gnid in lammsteken med salt, peppar, vitlök och finhackad rosmarin.

3. Lägg lammet i en ugnsfast form. Stick in köttermometern till mitten av steken.

4. Placera lammet i nedre delen av ugnen och stek till önskad innertemperatur.

5. När termometern visar 65 °C är steken lätt rosa inuti och vid 70 °C helt genomstekt. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter innan den skärs upp.

Potatis & Olivsallad:

1. Koka och skär ner potatisen i en bunke. Droppa över olivolja och vinäger.

2. Skär ner vårlöken i skivor och strimla moroten.

3. Blanda ner grönsakerna i potatisen tillsammans med oliverna. Dela tomaterna och toppa salladen med dem.

Grön kapriskräm

1. Mixa persilja och timjan med 1-2 vitlöksklyftor och ca 1 msk olivolja.

2. Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke och slå över örtoljan.

3. Hacka kaprisen grovt och rör ner i såsen. Välj om du vill blanda ner såsen i potatissalladen eller servera den bredvid.

Mer på grapevine.se

Marockansk middag hemma hos Markiz

Hemma hos matprofilen Markiz Tainton doftar det kryddor i hela köket. Hennes festmat är en mix av marockanska och svenska smaker. Kryddnejlika, kanel, torkad ingefära och saffran är några av favoritkryddorna.

Bräserad fläskfilé med balsamico

Bräsera innebär att man steker/kokar köttet med lite vätska. Detta gör att smakerna koncentreras i den lilla mängd vätska som finns. Köttet blir dessutom extra mört och saftigt.