Örtig lammstek serverad med potatis- och olivsallad och grön kapriskräm

Antal 
4 personer

Härlig lammstek i ugn med klassisk rosmarin kryddning.

Recept & bild: Caroline Eriksson
Utskrift
Ingredienser

ca 1 kg lammstek (med ben)

250 g gula cocktailtomater
4 tsk kapris
1 dl blandade oliver
8-10 medelstora fasta potatisar
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka persilja
1 kruka timjan
1 kruka rosmarin
1 dl crème fraiche
1 msk majonnäs
salt & peppar
1 vitlök
1 morot

Gör så här

Lammstek:

1. Lägg fram lammet 1 timme före tillagning, så att det blir rumstempererat. Sätt ugnen på 175 °C.

2. Gnid in lammsteken med salt, peppar, vitlök och finhackad rosmarin.

3. Lägg lammet i en ugnsfast form. Stick in köttermometern till mitten av steken.

4. Placera lammet i nedre delen av ugnen och stek till önskad innertemperatur.

5. När termometern visar 65 °C är steken lätt rosa inuti och vid 70 °C helt genomstekt. Ta ut steken och låt den vila i cirka 15 minuter innan den skärs upp.

Potatis & Olivsallad:

1. Koka och skär ner potatisen i en bunke. Droppa över olivolja och vinäger.

2. Skär ner vårlöken i skivor och strimla moroten.

3. Blanda ner grönsakerna i potatisen tillsammans med oliverna. Dela tomaterna och toppa salladen med dem.

Grön kapriskräm

1. Mixa persilja och timjan med 1-2 vitlöksklyftor och ca 1 msk olivolja.

2. Blanda crème fraiche och majonnäs i en bunke och slå över örtoljan.

3. Hacka kaprisen grovt och rör ner i såsen. Välj om du vill blanda ner såsen i potatissalladen eller servera den bredvid.

Mer på grapevine.se

Italien i Sälen

Alldeles vid högfjällets fot, i ett pittoreskt men ganska oansenligt svart trähus öppnar sig ett gastronomiskt paradis för den som älskar att avnjuta Italien på tallrik och – inte minst - i glas. Välkommen till Appetito! Oavsett du söker det är italienska köket, dess viner eller en härlig måltid

Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Bagels med rökt lax och pepparrots-cream cheese

Gör som amerikanerna och bygg en härlig bagel med mycket smak. Passar lika bra på brunchen som på picknicken.